2012. december 4., kedd

Nézd, ez itt a számítógép....

Szakértők szerint Magyarországon körülbelül 4 millióra tehető azoknak az embereknek a száma, akik nem tudják kezelni a számítógépet, azaz digitális analfabéták. A hazai gazdaság legfőbb célja, hogy csökkentse ezt a számot, ha már a teljes felszámolás nem valósítható meg rövid időintervallumon belül.



Természetesen az első lépések azok lennének, hogy mindenki hozzáférjen egy számítógéphez, amely széles sávú internet hozzáféréssel is rendelkezik Ez nem csak megkönnyítené a kommunikációjukat, a társadalmi beilleszkedésüket, de a munkaerőpiacon is nagyobb eséllyel találhatnának állást, hiszen a mai világban alapvető elvárás a számítógép alapszinten való kezelése.




Okok

A fenn említett technikai felszereltség hiánya mellett más is betudható a digitális írástudatlanság fő okainak. Ilyen például az érdeklődés hiánya, a nem megfelelő motiváció, illetve az elvárások alacsony szintje. Ennek megváltoztatására etanácsadok dolgoznak szerte az országban, akiket az EMagyarország Pontokon lehet megtalálni.




Lehetőségek

A megfelelő technikai eszközök mellett már a számítógépezés "hogyan"-jára kell helyezni a hangsúlyt, azaz kiépíteni a helyes attitűdöt és a szokásokat. Lehetőség szerint a mindennapokba kéne beiktatni a tanulást, függetlenül a személyek életkorától vagy végzettségétől. Ez egy olyan tudásforma, ami bárkinek bármikor jól jöhet. Nem mindegy azonban, hogy akik elkezdenek ismerkedni az alapokkal milyen formában teszik azt. Akik spontán maguktól kezdik használni a digitális eszközöket, nem biztos, hogy jó eszközfelhasználók lesznek, szükségesek azok az oktatók, akik úgy ahogy a szülők megtanítják a helyesírásra gyermeküket, rávezetik az embereket a helyes használatra. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése