2012. december 4., kedd

A kódsor elemzés meglepő eredményei

Az egy viszonylag általános eljárás, hogy az emberek nem bíznak a bankjuk által kiküldött számkombinációban, melyet PIN kódként kapnak, ezért megváltoztatják azt. Az viszont igen csak meglepő, hogy milyen kódra alakítják át.



Kutatás

 A Data Genetics egy kutatásba kezdett, és a hackerek által már közzétett adatok alapján 3,4 milló kódsort vizsgált meg. Eredményül egy igen csak meglepő adatsort kaptak, hiszen majdnem 10000 választható kombináció merül fel, még is a kódok 10% a legegyszerűbb 1-2-3-4-es lehetőséget választotta.





Kedvenc számsorok

Kimutatták, hogy a számsor állomány 20%-át olyan PIN-ek teszik ki, melyektől minden hivatalos szervezet óva inti ügyfeleit. A toplista első helyén a már említett, 1-2-3-4-es variáció áll, melyet a számjegyek négyes ismétléséből állók, illetve a váltakozó két számjegyes megoldások követnek. A legnépszerűtlenebb kód pedig a 8-0-6-8-as melyet összesen csak 8-an használnak a 10000-es felhasználói körből.


Születési dátum

A mai napig nagyon nagy sikere van a születési szám választásának a kártyatulajdonosok körében. A kutatásban is, ha összeadnánk a 19-cel kezdődő kódok számát, máris az előkelő ötödik helyre kerülnének a listában. Önmagában nem veszélyes ezt a variációt alkalmazni, ám ha így döntünk bankkártyánkat mindenképp tartsuk más helyen, a személyes iratainktól távol.

Biztonság

Felmerül a kérdés, hogy miért nem lehet hosszabb számsorokkal védeni javainkat, azonban ha belegondolunk, azok sem óvnának meg bennünket, hisz csak rajtunk áll beleesünk-e ilyen banális hibába. Arról nem is beszélve, hogy a találgatással való kártyafeltörés sikerességének esélye a legkisebb, hisz 3 alkalom után az ATM elnyeli a kártyát, így a csalók sokkal inkább próbálkoznak más, biztosabbnak hitt lehetőségekkel. Pont ennek érdekében fektetnek nagyobb hangsúlyt az automaták, és környezetük biztonsági megfigyelésére.


Forrás: Data Genetics


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése