2012. december 4., kedd

Csak érintőlegesen...

A jóslások szerint az egyetlen akadálya, hogy az érintőképernyős laptopok lesznek a jövő év befutó termékei, a készlethiány lehet. A hagyományos laptopok ideje lejárt, és eladásuk is egyre nehezebbé fog válni.


Na de mit is nevezünk érintőképernyőnek?

Az érintőképernyőt megérinthetjük kézzel vagy valamilyen passzív tárggyal is. Ott lehet rajta dolgozni, ahol az érintés történik, és nem szükséges más eszköz közbeiktatása sem (azaz ugyan azon a felületen például egér nélkül).




Történelem

Az 1960-as években kezdték el fejleszteni. Az USA-ban használták először, oktatási területeken, majd a PLATO projekt által jutott el a világ minden pontjára, sikerén felbuzdulva alkalmazták automatáknál is. A robbanás szerű népszerűséget azonban a PDA-k hozták meg, melyet az okostelefonok követtek. 

Az Intel az új technológia gyors elterjedésével számol, és mindent megtesz, hogy beszerezze a hozzá szükséges alkatrészeket is, ám ezekből nagy valószínűséggel készlethiány fog jelentkezni.


Okok


Az alkatrészhiánynak két oka is van:



  • Az egyik, hogy egy kínai vegyi üzemben egy robbanás történt, ami akadályozza az alapanyag termelést. 
  • A másik, hogy oly mértékben elterjedt lett az érintőképernyős eszközök száma, hogy minden cég egyre nagyobb mennyiségben rendel alkatrészt, amit a komponenseket gyártó vállalatok már nem bírnak kitermelni.




Beszéljenek a számok

  1. A Samsung kétszer annyi alapanyagot rendel
  2. iPhone, iPadWindow8 és Windows RT eladáshoz is több millió érintőképernyő szükséges
  3. 2009-ben még csak 176000 míg 2010-ben már 8,9 millió darab
  4. 2013-ra akár elérheti ez a szám a közeé 64 milliót is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése