2012. december 4., kedd

Szerzői jog és a gyerekek...

Teljesen új ítélkezési rend kezdődhet a szerzői jogok megsértésével kapcsolatos ügyekben egy most született ítélet fényében. A bírói döntés kimondja, hogy a szülőknek semmilyen más kötelezettségük nincs az általános tájékoztatáson kívül, mellyel gyermekeiket kell ellátniuk az internetezés alapszabályairól és a szerző joggal védett tartalom megosztásáról.



Az ügy


Még 2007-ben Németországban történt, hogy a jogi jogosultak észrevették, hogy egyetlen IP címről több mint ezer szerzői jogot sértő zenemegosztás történt. A bizonyítékok fényében nyomozás indult, amit egy házkutatás követett. Az illetékesek megtalálták a gépet, melyen két fájlcserélő szoftver is telepítve volt. Később azonban kiderült, hogy a computer nem a család felnőtt tagjaié, hanem 13 éves fiuké. Ettől függetlenül a jogok sértése miatt kártérítést követeltek tőlük, összesen 3000 eurót, amit a család nem volt hajlandó kifizetni, így fellebbeztek az ítélet ellen, és bár a másodfokú ítélet is ellenük szólt, továbbra se adték fel a küzdelmet, nem hiába. A Legfelsőbb Bíróság ugyan is hatályon kívül helyezte a másik két döntést, és megállapították a kártérítés csak akkor lenne jogos, ha a szülők tudtával folytatott volna a gyermek jogot sértő tevékenységet.


Szülők-gyerekek


A családokat érintő hasonló ügyekben az ügyvédek mindig a szülőkhöz fordultak, hogy miért nem figyelnek jobban gyermekeikre, hiszen így azok tetteinek következményét kénytelenek elviselni és vállalni, azonban az ítélet nem ad felmentést automatikusan a szülőknek, még mielőtt megkönnyebbülten hátradőlnének, mondván  ez a felelősség lekerült a vállukról. Ezzel párhuzamosan azonban megváltozhat a gyerekek megítélésének formája. Potenciális bűnözőkként kéne tekinteni rájuk, hisz igen is tudatában vannak tetteiknek, ez a jövő?

Nem egyedi eset


Ráadásul a fenn említett történet egyáltalán nem egyedi. Egy 9 éves kislány egyik kedvenc  énekesnőjének (Chisu) a zenéit töltötte le a The Pirate Bay segítségével, ám mivel nem sikerült lejátszani az anyagot, másnap elment a boltba és megvásárolta. Ekkor azonban már késő volt a CIAPC emberei házkutatást tartottak a családnál, és megtalálták a gépet, amelyről a letöltés történt. A laptopot lefoglalták, és a kártérítés (600 euró) összegének ellenében hajlandóak csak visszaszolgáltatni. Később a rendőrség megszüntette a nyomozást, és a kislány is visszakaphatja számítógépét.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése